Minősítés

A minősítés arra való, hogy meghatározza, mely ingerek jöhetnek be, melyek nem. Mindezt pedig úgy, hogy saját képzelt valóságát vetíti ki az objektív valóságra.

Sodródás

Az éntudat meg sem kísérel döntést hozni, hagyja, hogy úgy történjenek vele a dolgok, ahogy történnek. Amikor csak egy lehetőséget lát (az egyébként a valóságban létező rengeteg lehetőséghez képest), az nem döntés, az sodródás. Az igazság az, hogy mindig [...]

Remény

A remény kulcsa az idő, a jövőbe kivetített minősítés, ezáltal mindig kiviszi az egyént a jelenből. Az  éntudat rendszerén belül marad. A remény illúzió, amiben nincsen tett, így az egyén az események elszenvedőjévé válik csupán. Nem vezet fejlődéshez.

Halogatás

„Majd később megcsinálom” – az én a jövőbe helyezi, elodázza a döntést, a cselekedetet.

Az öntudat

Az öntudat az egyén önmagára eszmélése a tudatban. Ezen a ponton van lehetősége az egyénnek, hogy a védekezési reakcióit, az automatizmusait megértse, kikapcsolja, és átvegye az irányítást az elméje felett.

A képzetalkotás: menekülés

Az ember megtapasztalhatja azt, hogy a valóság és a fejében a valóságról alkotott kép nem egyezik. Ez a képzetalkotás, vagy mentális vizualizáció, vagy csak egyszerűen fantázia.

A tudatosság

A tudatosság: a tények, a valóság, a jelen, a lehetőségek felismerése, meglátása és annak megélése.

Az idő illúzió

...az idő az, ami összeköti a tudatban az embereket. Ehhez képest a valóságban nincs idő.

Mi a valóság?

Mi a valóság? Vajon létezik objektív valóság? Vajon úgy tapasztalom a valóságot, ahogy az van?